Summa sidvisningar

tisdag 20 juni 2017

Jag bad dem inte bygga en raket och flyga till månen liksom

Här sitter jag och skakar lite inombords. Är upprörd över mitt Röda Korset - secondhandbutiken Kupan längre bort på gatan.
Överdriver verkligen inte om jag säger att jag varit en trogen kund där de senaste 18 åren. Jag har handlat för tusentals kronor och jag har skänkt hela bohag (när mamma, pappa och faster Ingrid gick bort) till dem. Nu känner jag faktiskt för att göra lite slut. Är tvärsur. Jävla skit-Kupan!
Vill ni att jag berättar varför? Okej.

Jag är som sagt var i deras affär i genomsnitt en gång i veckan. Det ser likadant ut där för jämnan. Kläderna hänger allt för tätt, grejerna är utspridda lite här och var och det suraste av allt enligt mig är att de inte har en vettig bokavdelning. Böcker saknas verkligen inte men de är utspridda på fyra-fem olika ställen i affären. På nedervåningen, en trappa upp, nere i garaget och inne i möbelrummet. Sämpigt tycker jag. Tittar man på Erikshjälpen till exempel så har de lyft sig rejält med riktigt bra bok/tidskriftsavdelningar. Men inte Kupan inte. Där ser det ut som det gjort det senaste decenniet. Ospännande. Slappt. Och så många skitböcker som de kanske borde satsa på att rea ut istället för att de bara står på samma ställe år ut och år in och samlar damm. JAG RETAR MIG SÅ IN I NORDEN PÅ DET!
Så idag när jag var inne i butiken så frågade jag chefen om hon hade en minut över. Det hade hon.
"Jag har bara lite synpunkter på era böcker" började jag ganska försynt.
"Vore det inte bättre om ni samlade alla böckerna och gjorde EN bokavdelning istället för att ha det utspritt i små skvättar lite här och var här inne på Kupan? Ni skulle kunna starta med en ordentlig rea så att hälften av böckerna försvinner till att börja med" tyckte jag.
Just då kom (tyvärr) ytterligare en av personalkärringarna och gick förbi och chefen ropade till sig henne.
"Anna! Vad tycker du? Hon här (jag alltså) skulle tycka det var mycket bättre att ha böckerna samlade på ett och samma ställe här i butiken?"
Kärringen (nu får hon vara en kärring eftersom jag är arg på henne) som antagligen hade somnat med blekmedlet i håret senaste gången hon färgade, tittade förfärat på mig och sedan på chefen.
"Och flytta alla böckerna? Vart då? NÄÄÄ, DET GÖR JAG BARA INTE! NÄÄÄ!" och så travade hon surt vidare.
Chefen tackade för mina synpunkter och menade på att det fanns helt enkelt inte plats för EN bokavdelning och nu är ju folk inte så intresserade av böcker längre heller!"
Är de inte? När jag står på loppis säljer jag ALLTID gott om böcker. Om nu torrbollarna på Kupan tycker det går trögt med bokförsäljningen så kanske det beror på något? Att man inte satsar? Frontar?
Plats finns i alla andra butiker ju. Här handlade det helt uppenbart om lathet, noll fantasi och lite jävlar anamma. Luften har gått ur. Gjorde det för längesedan. Man kan flyga till månen, det går, men man kan inte möblera om lite och hotta till sig en aning på Kupan. Det är ju rent utav patetiskt dåligt. Tröttsamt.
Så där och då tackade jag uppgivet för mig och styrde stegen ut mot bokställe nummer tre ute i garaget. Stannade till vid skivorna och hör då en upprörd kvinnoröst bakom väggen.
"Och så sa hon (och så förställer hon rösten till ett mycket snipigt och tillgjort läge precis som att jag lät sådär) att NI HAR JU BÖCKERNA PÅ FLERA OLIKA STÄLLEN NU OCH bla bla blabla....." 

Kändes inte kul att bli till åtlöje kan jag lugnt säga. Tvekade några sekunder om jag skulle gå fram till den imiterande Gula Blendtanten med det sönderblonderade skatboet och säga något spydigt men i vanlig ordning så fegade jag ur. Vände om och gick förbi chefens rum och stannade till en tusendels sekund. Skulle jag säga att hennes medarbetare nu står och gör sig löjlig över kunderna i garaget? Men nä. Fegisen gick till kassan istället och betalade sin tröja, de fyra böckerna och DVD-filmen. Sjuttiofem kronor. Ka-ching!

I bilen hem så tänkte jag att jag sätter aldrig nånsin min fot där inne igen. Kupan och Röda Korset kan dra åt helvete helt enkelt.
Så. Då var det sagt. Skönt. Jag måste säga det igen. De kan dra åt helvete.
Mitt hjärta klappar hädanefter för Erik Shjälpén. Enbart.


2 kommentarer:

Sparkling sa...

Här är Kupan riktigt välorganiserad, medan Erikshjälpen - HJÄLP, så att säga. När det kommer till böcker då alltså. Det finns liksom ingen standardiserad prissättning utan alla böcker kostar typ 18 kr, 14 kr, 9 kr, 22 kr osv på ett helt slumpmässigt sätt som inte verkar ha något att göra med skick, popularitet, inbunden eller pocket utan bara bygger på någon slags godtycklighet och att INGENTING FÅR SLUTA PÅ 0 ELLER 5. Köper man som jag då oftast en hel trave böcker så tar det ju HUNDRA ÅR att betala när det ska letas priser - skrivna ibland på insidan av pärmen, ibland på baksidan och det är ju inte som att personalen är flexibel och chansar på att det "nog kostar en tia" utan vartenda köp ska slås in med exakthet och precision som möjligen återfinns på Skatteverket. Förr hängde vi mycket på Erikshjälpen i Tomelilla, och dom kör på temat "alla pocket 10 kr, alla inbundna 20 kr" (eller något i den stilen), vilket ju är mycket enklare. Men mest av allt gillar jag Svensk-Litauiska Föreningen, som kör med "ta en kasse, fyll den med böcker, betala 40 kr". YAY.

randigkatt sa...

Herreguuud! Jag hade fått krupp i den butiken! En riktigt schysst affär har såklart prissättningen POCKET: 5:- INBUNDNA: 10:- om de inte är prismärkta med annat (gäller såklart bara "värdefullare" böcker).
En annan secondhandbutik jag stör mig jättemycket på är Myrorna här i stan. Deras pocketböcker har nu höjts till 20:- och då kan man stoltsera med att till exempel ha 22 st Liza Marklund, varje titel. Eller 42 stycken "Skumtimmen" av Johan Theorin. Vad har man för tänk då? "Flest av samma bok vinner"?
Gaaaah!