Summa sidvisningar

onsdag 4 januari 2017

Mirres mmmmmysiga mmmmmmmiljö


Bloggutmaningarna haglar från södra Sverige. ANNA skickade en utmaning om miljön, nämligen
1, Mina fem bästa miljötips.
2. Några miljörelaterade saker jag skulle vilja bli bättre på.
3. Något miljötips som får mig att känna, HELL NO!

Japp. Det här blir enkelt. Tror jag.

MINA FEM BÄSTA MILJÖTIPS:

1. Maten.
Här kan du och jag, påverka mycket mer än vad vi tror. Hur jädra svårt är det EGENTLIGEN att införa åtminstone EN (eller två) dagar i veckan då man låter bli att konsumera kött? Man dör liksom inte av att inte få äta skinka, korvskivor, stekt fläsk eller gräddstuvad lever. Nästa gång du sätter tänderna i en ryggbiff så kan du väl tänka på att ett kilo kött = 15-40 kilo växthusgaser. Djurindustrin är dessutom mycket sinnessjuk. Ställ om! Det är plättlätt! Och som sagt...en dag i veckan är bättre än ingen alls.

2. Köpbeteende.
Återanvänd. Köp begagnat. Slit inte och släng. Det du inte vill ha längre vill säkert någon annan ha. Handla inte prylar i onödan. Var med och sätt käppar i de hysteriska konsumtionshjulen. Man behöver inte en ny smartphone om året. Tv:n där hemma kan väl åtminstone få hänga med tills den inte pallar mer? Möbler, kläder, hushållsartiklar...tänk, tänk, tänk innan du köper hem nytt. Vi kan som bekant inte ta med oss nånting över till den andra sidan. Dessutom: man blir INTE lycklig av en hel porslinsuppsättning av Måsen. Och nej. Ingen vill veta var du köpt din tröja. Inte jag iallafall.




3. Färdmedel.
Undvik bilen i mesta möjliga mån. Cykla, gå eller ta bussen istället. Värst är det naturligtvis om du tar flyget men hur ofta gör man det egentligen? Jag själv har bara flugit med, hm, åtta olika flyg i år. Helt miljövidrigt. Måste kompensera detta med att cykla februari-november. Eller något. 

4. Sopor.
Sortera. Sortera. Sortera. Papper. Metall. Glas. Plast. Batterier. Glödlampor. Tidningar. Jag blir så inihelvete lack på en del av mina förslöade grannar ibland. Vi har ett stort grönt sopkärl på gården där man ska slänga brännbara sopor. Alltså sådant skräp som inte faller undan ovan nämnda kategorier. Kan mina förslöade grannar sopsortera? Nej, det kan dom inte. Stora pizzakartonger, mjölkförpackningar, pantburkar....allt bara vräker de ut. Jag tycker det är så INTELLIGENSBEFRIAT och oattraktivt och...och...hur svårt kan det vara att åtminstone FÖRSÖKA dra ett pyttelitet strå till stacken som gör världen till en bättre plats för våra barn och barnbarn? Grrr. Ibland känner jag mig som Michael Douglas i Falling Down. Tur att jag inte har skjutvapen hemma.

5. Katt.
Skaffa katt. Nu bara drog jag till med nånting här känner jag men för mig blir i vilket fall som helst hemmamiljön mycket bättre med en pälsig morrhårsbeklädd liten tiger. 



NÅGRA MILJÖRELATERADE SAKER JAG VILL BLI BÄTTRE PÅ:

1. Skönhetsprodukter.
Jag är svårt sminkberoende. Trist men sant. Misstänker att många krämer och shampoon och foundations och kajapennor, läppstift och mascara och tusen produkter till innehåller en massa skit som sabbar både vattendrag och luften. Här skulle jag kunna anstränga mig lite mer erkänner jag. Gulp.
2. Göra eget.
Mat igen. Skulle vilja bli bättre på att baka bröd, sylta, safta, pickla, syra och allt vad det heter. Är en bit på vägen men har ändå lång väg kvar att gå. Likadant med städartiklar. Man kanske inte behöver VIM och AJAX och YES utan man skulle kunna använda mer naturliga produkter. Ska skärpa mig.



NÅGOT MILJÖTIPS SOM FÅR MIG ATT KÄNNA, HELL NO!

Här hamnar nog bilen trots allt. Jag älskar att köra bil. Speciellt riktigt bensinslukande muskedunder som väsnas och låter och spyr ut avgaser i fräna burn-outmoln när jag fräser iväg. Och motorcykeln! Den kan jag inte vara utan. Jag struntar i om Miljöpartiet höjer bensinskatten så att bensinen kostar 29:-/litern (nu överdrev den här ekonomiska människan en aning) men  - bilar och motorcyklar....vad trist livet vore utan dom! Jag lovar dyrt och heligt att sopsortera järnet som kompensation. Okej?

Inga kommentarer: