Summa sidvisningar

fredag 16 november 2012

Min lilla ekonomiska skola

Jamen hej och hjärtligt välkommen till randigkatts ekonomiska skola. Nu råder kristider och det gäller att hålla i slantarna. Det gör det egentligen alltid om du frågar mig för man vet aldrig när man kan behöva en större slabba pengar.

Därför följer här mina råd för en bättre ekonomi:

1. TÄNK! Och så tänk en gång till. Detta gäller först och främst när du ska handla. Tänk "behöver jag verkligen en platt-tv?", "behöver jag en ny smartphone?", "måste jag ha ett par jeans till när jag redan har fem par liggande hemma?" osv. I stort som smått. TÄNK! För det mesta upptäcker man att man kan faktiskt överleva utan den där nya tv:n, soffan, klänningen. Och om du mot förmodan känner att du måste ha något nytt - tänk då istället begagnat. Folk är ju inte riktigt kloka nuförtiden, de slänger ju helt sprillans nya saker! Då kan du hålla dig framme. Gör rätt - köp begagnat! Du tjänar på det. Miljön tjänar på det. Alla blir glada och Jorden blir en bättre plats att leva på. En solklar win-winsituation.

2. Var sakletare. Det är inte vetigt vad folk slänger ute i naturen. Jag har hittat kläder, möbler och andra nyttoprylar som jag tagit hem, fixat i ordning och sedan sålt vidare. Under den här punkten vill jag även slå ett slag för pantflaskor och pantburkar. Många bäckar små....

3. Rensa ut där hemma. Man har så in i bomben mycket prylar i lådor och skåp som man inte har den minsta nytta av. Själv så kan jag upptäcka att jag ligger inne med tre osthyvlar, sju smörknivar, riskokare som jag inte använder, parfymer jag avskyr, kläder som aldrig använts etc. Gör då som jag! Ta en tom kartong. Placera den i källar- eller vindsförrådet. Så fort du hittar något hemma som du vill göra dig av med så tänker du på kartongen. Gå till kartongen. Lägg i onödiga prylen. Snabbare än du tror så kommer kartongen konstigt nog att vara smockfull. Då ställer du dit ytterligare en kartong. När du känner avsmak för hur många fulla kartonger du har fått ihop - då är det dags att boka bord på en närliggande loppis och sälja av onödighetsprylarna. Jag kan lätt säga att jag har fått in över 6000:- i år på mitt "skräp".
Finns det ingen loppis som du kan stå på så anordna en egen källar/vind/garageloppis. Folk är hetare på gröten än du kan ana. Och en begagnad osthyvel får du minst 5:- för!

4. Ha en myntburk hemma. Varje dag tömmer jag ut min plånbok på mynt i en gammal antik kaffeburk från GEVALIA. Efter några månader kan du växla in mynten. Bli inte förvånad om du plötsligt finner dig själv med ett rejält gäng (över tio stycken) med hundralappar i handen. Så himla lätt det är att plötsligt känna sig rik.

5. Spara. Kan jag med min minimala lön spara pengar varje månad kan vem som helst göra det.

6. Se över pengatjuvarna. Kan du spara el? Kan du göra så telefonin blir billigare? Kanske ska du sälja din törstiga bil och köpa en liten, ful men bra och inte fullt så bensindiggande bil? Kan du klippa håret  billigare, kanske hos någon elev? Se punkt 1. TÄNK!

7. Mat kan man också spara in på men det tycker inte jag är roligt. Hade jag verkligen velat så hade jag kunnat sänka vårt matkonto med minst tvåtusen per månad. Men nu råkar jag tycka om mat något alldeles gräsligt mycket så tack men nej tack. Är du av en annan mening så gör storkok, ät aldrig ute, köp efter extrapriser etc etc.

Ungefär så. Någon som har nån fråga på det?
Okej. Slut för idag - tack för idag.

Inga kommentarer: