Summa sidvisningar

söndag 9 december 2012

Äta grönt är inte alltid skönt


Detta hände sig i mitten av 1990-talet då Skägget och jag precis beslutat oss för att sluta äta kött och fågel. Vi hade råkat se Norra Magasinet med de vedervärdiga djurtransporterna och bestämde oss att nu, nu fick det vara nog! Bye bye, kebab, bacon och grillat kött på somrarna. Bye, bye grillad kyckling. Bye bye rökt bog, stekt fläsk och hej, hej falafel och quorn!

En dag fick Skägget syn på en annons i JP som handlade om ett vegetariskt julbord. Det var Hälsofrämjandet som annonserade och ville man komma så skulle man ringa och göra en anmälan.
Det gjorde vi såklart tyvärr och när dagen för själva julbordet var inne så styrde vi vår lilla Toyota Starlet mot Erik Dahlbergsgymnasiet inne i Jönköping.

Inne i själva lokalen fanns både män och kvinnor i varierande åldrar men medelåldern låg nog på typ 50 år. Alla såg rejäla, präktiga och lite religiösa ut. Det var beigt, det var Fjällräven och ECCO (ful-ECCO alltså), alla hade glasögon och ingen skrattade. Vi kände oss ungefär lika rätt placerade som två extrema blackmetalfans som hamnat vid Jesu bord på den sista nattvarden.
Det absolut värsta av allt var att jag råkade sätta mig vid bordet där min gamla gymnasielärare tråk-PG satt. Varken han eller jag låtsades om varandra. Han sa inte ett knäpp. Jag sa inte ett knäpp. Stämningen vid bordet var tryckt. Mycket tryckt.

Och så var det då den vegetariska julmaten. SOM INTE VAR GOD - bara jäkligt salt. Precis allt var salt. Det var n ä s t a n så att man ångrade sig över det här med vegetarianismen. Dåliga djurtransporter där djur for jäkligt illa var kanske inte så dumt trots allt?

Innan kaffet skulle serveras proklamerade Hälsofrämjandets rosenkindade överstekucku att nu vankades det minsann trevligt sång- och gitarrspel av en man och en kvinna. Då fick både Skägget och jag plötsligt ett ärende ut på toaletten, vi rafsade åt oss våra jackor, sprang ut till bilen, gjorde en tuff rivstart och åkte hem. Lättnad! Där i soffan blev vi sedan liggande resten av eftermiddagen och kvällen med urdåliga magar. Det kändes inte alls så särskilt hälsosamt. Faktiskt inte.

Året efter såg jag inga annonser om repriser på det vegetariska julbordet. Och inte året efter det heller. Det var kanske fler än vi som inte uppskattade det dyra och salta spektaklet.

I år blir det istället helvegetariskt julbord på Kafé Braheparken. Där slipper man iallafall sången och den superkristna stämningen. Och det bästa av allt - man slipper tråkiga gymnasielärare utan talförmåga som är iförda glasögon som täcker halva ansiktet.

Är du på AK?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är på som fan - fastän att jag har lite vänstervridna glasögon och har givit bort min Fjällrävenjacka vilket jag ångar nu när det är så hippt...för då kunde jag ha sålt den dyrdyrt! J ska kolla med BraigaBraheparken om det skojfriska & ostela vegisjulbordet Återkommer!

Mitt lilla face sa...

jag gillar broccoli i alla fall,
det är bra.

Mila sa...

Landade här efter googlande på vegetarisk mat och fick mig ett gott skratt! Men så hemskt, ändå. Jag har lagat mycket veggojulmat under tiden min syster var ihop med en kille som var veg. Och det var superkul och gott. Vissa misslyckade försök for ner i soporna, men efter övning och mer påläsning så gick det galant. Oftast ;)

TACK för skrattstunden!