Summa sidvisningar

tisdag 4 oktober 2011

Mirres lilla ekonomiska skola


Något som sysselsätter min hjärna allt mer och mer är det här med pengar. Pengarna och livet sådär i allmänhet.
Alla människor jagar pengar, okej, och tydligen ska man ska jobba ihjäl sig för att få det där huset/den där bilen/de där dyra käderna/den där utlandsresan. En snygg fasad är viktigast av allt i hela världen numera och samtidigt håller vi på att konsumera oss till döds. Sorgligt. Planeten Jorden kommer antagligen att gå under på grund av den här helt onödiga och idiotiska köphysterin.
Tänk om, säger jag. Tänk om! Tänk rätt!
Om du vill få ihop livet, spara en himla massa pengar och samtidigt bidra till en bättre värld - gör så här:
1. Köp begagnat. Återvinning är helt klart melodin. Möbler, kläder, skor, konst, djur. Allt går att köpa i andra hand. Du sparar en jäkla massa pengar på att köpa något som någon annan inte längre vill ha. Dessutom blir du huxflux oerhört miljövänlig.
2. Tänk efter före. BEHÖVER jag verkligen ännu en väska? BEHÖVER jag verkligen en platt-tv? Oftast kommer man fram till att "Nää, jag klarar mig ändå" Här finns tusenlappar att spara!
3. Storhandla. Köp ingen skit. Hur god är Eldorados cola? Exakt hur många giftiga ämnen innehåller den? Bara för att man vill spara pengar ska man ju inte dö i förtid av cancer.
4. Äg så lite som möjligt. Att äga mycket skapar bara oro. Hyr istället för köp.
5. Ta inga lån. Ta inget på avbetalning. Kan du inte betala nu så ska du inte ha det. Spara ihop till summan du behöver istället.
6. Töm plånboken på småpengar i en burk. Varje dag. Det blir skitmycket pengar i slutändan. Panta flaskor, burkor, PET-flaskor. Många bäckar små blir en stor å i storleksklass med Nilen. Typ.
7. Sälj prylar du inte längre vill ha på loppis/Tradera/Blocket. Du kan sitta på en förmögenhet!
8. Behöver du något som kanske en pryl eller en tjänst? Lägg ut krokar här och var bland vänner/kollegor/annat löst folk. Du får garanterat napp inom kortare tid än vad du tror.
9. Skaffa långt hår. Då behöver du inte springa till frisören en gång i månaden och ge henne/honom en tusing som tillskott i sin plånbok.
10. Cykla så mycket som möjligt. Cykla är så kul! Skit i passen på Friskis&Svettis - cyklar du hit och dit så får du en massa motion. HELT gratis.
11. Vatten är gratis. Drick finfint kranvatten som är både nyttigt och gott istället för en massa dyra sockrade juicer, saft- eler läskeblask.
12. Bli vegetarian. Att äta kött är direkt miljövidrigt. Dessutom mycket äckligt och dumt.
13. Sist men inte minst: Var inte girig! Var en schysst människa. En schysst människa hjälper man.
14. Jag kom på en bra grej till. Ha en snäll och välvillig svärmor som förser dig och din familj med allt från tvålar till dvd-filmer samt öronhålstagning.

Så! Ditt nya liv startar

NU!

Inga kommentarer: