Summa sidvisningar

lördag 5 januari 2013

Solig lördag med skelett och gravar


 

Dottern har övernattat hos en kompis och Skägget är med sin kompis på nån slags rea i Skillingaryd. Och då handlar det såklart inte om rea på Dressmann eller något annat i klädväg utan om skrot. Oljiga delar som har suttit på motorcyklar. Obegripligt trist och tråkigt.
Kvar hemma är bara jag och Mille. Vi tar bilen och sticker in till Jönköping. Solen skiner, himlen är blå och bilen den parkerar vi mitt i stan helt gratis eftersom jag vet om ett ställe där ingen sur p-lisa kommer och bötfäller en.
Vi hoppar ur bilen och går mot Tändsticksområdet eftersom jag är sugen på loppis och har jag inte för mig att det satt en lapp på loppisentrén där innan jul som förtäljde att "loppisen startar åter igen 5/1". Det hade jag förmodligen drömt om för dörren är låst och vi, eller rättare sagt jag, får slokörat gå därifrån.
Vi styr stegen mot torget istället. Tar vägen över Slottskyrkogården.
"Ligger det ett skelett där under?" undrar Mille och pekar på en grav. Han tycker att skelett är oerhört coola och tuffa.
"Ja, hela kyrkogården är FULL av skelett!" säger jag för att piska upp stämningen.
"Waow" säger Mille imponerat.
Vi passerar den ena graven efter den andra. Påfallande många är överdrivet vräkiga med två meter breda gravstenar. Det är "riksbankschefen" Lindskog hit och det är "disponenten Carlfors och hans maka" dit. Ser dock inte en enda gravsten med inskriptionen "Här vilar hembiträdet Agda Ohlsson" eller "Snickare Putsén med maka" och apropå snickare:
"Var ligger Jesus grav?" undrar Mille plötsligt.
Jag skrattar och kommer med ett så luddigt svar som möjligt. Jag vecklar in mig så mycket i förklaringen att om det hade funnits ett VM i Luddsvar så hade jag förmodligen fått stå på prispallen.
Vi passerar en annan grav.
"Vad ska det där betyda? Vad är det?" undrar Mille och pekar på en gravsten med en ingraverad hoppande delfin på kanten. "Ligger det en delfin där?" (ha ha ha!!!)
"Nä, hon som dog kanske bara gillade delfiner" förklarar jag frankt. Inte en tillstymmelse till ludd.
Jag säger att jag själv exempelvis - jag kan tänka mig att få en gravsten med en katt på.
Mille funderar vidare.
"Om jag dör....kan jag få en gravsten med ett litet monster på då?"
Jag hummar. Monster till Mille. Katt till mig. Undrar vad Skägget vill ha? En inskription på en rostig förgasare kanske?



3 kommentarer:

Barasara sa...

Funderar sällan över symbolen på gravstenen, däremot kan jag ibland tänka på symbolen i dödsannonsen. Vad jag skulle välja åt mig själv. (Om jag själv skulle välja)

Kanske ett hjärta eller en fågel. Sen drabbas jag av hybris och tänker "Så vanligt". Då tänker jag ballonger!

randigkatt sa...

Ballonger är väl jättebra! Jag borde ju såklart ha ett chips.

Mitt lilla face sa...

haha vilken rolig promenad